Как да направим работната среда по-малко стресираща и да стимулираме работата в екип

Стресът в работата намалява работоспособността в офиса по няколко начина. Фирменият оборот и приходите се увеличават, когато хората в екипа на компанията намерят по-приятно място за работа. Усвоявайки изпробвани методологии за контрол на стреса в работата, можете да увеличите продуктивността в офиса и да стимулирате екипната работа.

Отсъствия от работното място
Изследвания са показали, че макар и стресът да не е физическа болест, той е основната причина хората да взимат болнични. Работодателят трябва да открие кои са отделите на фирмата с най-много отсъствия и да потърси причините за това – било то слабо желание за работа или лош метод на управление на работната сила.

Увеличете удоволетворението от работата
Предложете дейности, които доставят по-голямо удовлетворение изпълнителите (служителите). Това може да включва подобрения като преразпределянето на обемите работа, въвеждането на гъвкаво работно време за служителите с малки деца, даването на положителна оценка на работата или дори правенето на барбекю в обедните почивки когато времето е хубаво. Може да раздавате дребни бонуси като по-добри паркинг места за служител на месеца, специални ваучери за подаръци за успешното завършване на труден проект или еднократен годишен ваучер за добро справяне с работата.

Работа в екип във вашата фирма
Хората работят по-добре в екип. Така те могат да търсят съместно решение на проблемите в работата заедно с останалите членове на екипа (проекта), а не да се мъчат да ги решават индивидуално. Отдяйте заслуженото на целия екип, след като са изпълнили успешно задачата си, обръщайки персонално внимание на всеки член от екипа и неговия принос за крайния резултат, а не само на ръкводителя на проекта (екипа). По този начин развивате желанието за съвместна работа у хората ви.

Работната среда във вашия отдел
Работната среда има директен ефект върху пордуктивността. Огледайте внимателно работните места на служителите, за да прецените дали те действат депресиращо или контрапордуктивно по някакъв начин. Възможно е да можете да подобрите работната среда в офиса или предприятието без значителни инвестиции. Тези подобрения включват пребоядисването на стените, подобряване на осветлението, покупката на цветя или почистване на килимите. Ако бюрата и чекмеджетата на служителите са развалени, наемете някой да ги поправи. Служителите на пълен работен ден изкарват повече от 2000 часа на работното място всяка година. Би било много по-малко стресиращо ако работната среда е толкова привлекателна, колкото и практична.

Проблеми в обучението на управлявания персонал
Служителите ви почти сигурно искат да си повишат професионалната квалификация и да израстват в кариерата. Дайте им професионалните умения и познания, необходими им, за да напредват в професионалната си кариера. Всеки човек, който осъзнае, че кариерата му е в задъдена улица скоро ще започне да се оглежда за нова работа и нови възможности. Професионалните курсове и тийм билдинг мероприятия (team building) увеличават броя на хората, които се задържат на работа във вашата компания, а това помага пряко на вашата фирма тъй като при вас ще работят квалифицирани служители, които знаят как правилно да се трудят и да бъдат по-продуктивни и ефективни.
Ключови моменти, свързани с темата:Бизнес Форуърд предлага разработване и внедряване на индивидуални методологии за оптимизиране на работната среда.
Свържете се с нас:
office@b-forward.com
тел. +359 2 444 33 66


<< Вижте останалите статии