Как да стимулираме екипната работа в офиса?

Работнта среда се крепи на умението на служителите да се „стиковат“ и да рабтят заедно. Екип, в който хората работят съвместно и си сътрудничат, води и до увеличаване на продуктовността във фирмата, по-ефективно разрешаване на проблемите и по-справедливо разпредление на ежедневните задачи. Няма универсално правилен начин да се стимулира работата в екип в една бизнес организация. Тъй като всеки екип от служители е различен, така както хората в него са уникални, може да се наложи да изпробвате няколко различни метода, за да откриете правилния за вашия бизнес и организация.

Стъпка1
Разрешете трайни тлеещи конфликти в офиса, които може да подкопават екипната работа. Ако някой от служителите или мениджъри в екипа има стари конфликти с колеги, това може да доведе до търкания на работното място. Изгладете проблемите в честнен и открит разговор между колегите. Дайте възможност да се обсъдят порблемите от всяка възможна страна и дайте шанс на всеки член на екипа на фирмата да изкаже своето мнение.

Стъпка 2
Стимулирайте комуникацията в офиса. Няма бизнес екип, който да може да функционира добре, ако вътрешната комуникация „куца“. Изградете открита среда в офиса на фирмата, в която хората не се притесняват да общуват свободно. Направете това като водите срещите на екипите с откритост и прямост и се отнасяйте към всеки тийм лидер като към индивид, а не като към машина, която единствено трябва да изпълни задачите си.

Съпка 3
Пробвайте различни игри стимулиращи екипната работа. Позволете на членовете на различните екипи да се опознаят по-добре като споделят неща от живота си извън офиса. Колкото по-близки са хората, толкова по-вероятно е те да си помагат взаимано в работата в офиса. Изградете здрава връзка между членовете на екипите посредством групови спортове като боулинг, футбол или разходки сред природата.

Стъпка 4
Обмислете варианти за освежаане на работната среда. Допитайте се до колегите какво биха препоръчали. Променете малко интериора на работните помещения, увеличете естествената светлина или купете цветя в офиса. Удобната и уюта работна среда е важен фактор за сплотяването на екипа и желанието за работа у хората.

Стъпка 5
Разделяйте задачите между членовете на екипа по равно. Ако някой служител счита, че е натоварен несправедливо много, това може да доведе до търкания в екипа на компанията.

Стъпка 6
Стремете се да държите екипа заинтерсован от работата, която върши. Правете чести оперативки, на които обсъждайте какво сте свършили до сега и какво остава да се свърши. Поставете ясно крайните цели пред екипа, така че те да бъдат разбрани от всички и ясни. Анализирайте заедно какво е свършено и какво остава да се довърши по проекта или задачите, а ако има проблеми се опитайте заедно да намерите най-добрите решения.

Стъпка 7
Дайте права на вашия екип. Не пренебрегвайте мненията и препоръките на служителите ви, нека техният глас не остава нечут. Така те ще се чувстват част от работния процес и ще имат повече стимул да дават идеи и предложения, да търсят решения на проблемите в работата.

Стъпка 8
Окуражавайте вашия екип. Покажете им, че цените тяхната работа. Не се притеснявайте да окуражавате служителите, които се справят добре. Кажете на всеки един служител с какво допринася за развититето на фирмата и защо цените неговата работа. Окуражаването на работниците в компанията помага да се изгради чувство за лична ангажираност у служителите, а това е жизненно важен фактор за добрата работа в екип.Ключови моменти, свързани с темата:

  • Успешно мотивиране на служителите
  • Персонал на компания мотивиране
  • Система за мотивиране на персонала
  • Бизнес консултации на фирми
  • Анализ на мотивацията на персонала
  • Управление на бизнеса
  • Лидерски качества
  • Генериране на нови идеи от персонала


Бизнес Форуърд предлага разработване и внедряване на индивидуални методологии за оптимизиране на работната среда.
Свържете се с нас:
office@b-forward.com
тел. +359 2 444 33 66

<< Вижте останалите статии


document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })();